Kult med Ror=Rorkult

Tanken med att segla en lite mindre båt är att kunna hantera den själv, jag seglade Sinergian själv i närmare 30 knop utan Autopilot med 58m2 boltrope stor och försegel i profil. Klart det går, men det är ingen optimal lösning och ett himla slit med risk för att något blir skadat, för att inte tala om hanteringen i hamnarna.

I singelhanded optimeringen ingick därför en fjärrkontroll till dom tre B&G plottrarna (en på varje sida om nergången och en på masten för “siffervisning”). Vulcanseriens prisättning (erbjudande) innebär att det inte är någon ide att satsa på multidisplayer eller NMEA instrument, plotter blir i princip billigare.

Jag ville kunna kontrollera plottrarna när jag höll i rorkulten, därför fällde jag in den där. Man kan kontrollera den med samma hand som man håller i rorkulten (bakom handtagen) och kan se “framåt” hela tiden.

Skolan har fina ESAB Tig maskiner, bara sätta på AC, ta fram T-spriten och en stålborste och köra på. Slipning, spackel och lack och den var i nyskick igen 😉

Bilder från “bygget”  

about author

Jonas Heuman

jonasheuman@gmail.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.