
I höstas slängde jag ju i 3/4 tonnarn för att se så allt fungerade, provköra motorn med belastning, kontroll av genomföringar samt rigga på så att alla delar var intakta och fanns kvar.
Så i år blir det att cruisa runt i en IOR Balja. Fördelen är att man kan ha spinnackern i bakfickan och man slipper dipgippar. Travare i storen och lazyjacks ska bli riktigt nice. Ingen mer 58 m2 stor med boltrope som ska försöka tyglas på däck. 7 fot kortare, halva vikten, lägre fribord kommer göra hanteringen i hamnar lättare jämfört med Sinergian, framförallt när det blåser.
Båten var målad med fartygsfärg i kombination med seaslide coating. Är skeptisk till att man någonsin haft VM klass på skrovet (trots att man kom 12 i VM 81) det var stora ojämnheter. Tog bort all fartygsfärg, sedan slipade jag ner skrovet fram till propellraxeln, denna är den viktigaste delen och det jag hinner med i år. Som ni ser på bilderna gick det igenom till glasfibern på vissa ställen (båten har ej gelcoat) men nu har jag ett cammouflagefärgat “jämt”underlag för epoximålning och vidare spackling.
Efter att jag även slipat ner köl och roder spacklade jag upp akterdelen på köl och roder till en rak snedvinkel med hjälp av plankor, tvingar och spännband, efter dessa var bortagna fortsatte spackel och sliparbetet för att få till en jämn avslutning. Även underdelen på köl och roder spacklades upp till vassa kanter. och som vanligt måste kölens framkant få lite kärlek för att leverera en jämn vattenström.
Nästa steg är att slipa hela skrovet med långkloss och 40 korn för att få ett bra grepp på efterföljande epoxylager. Några lager epoxy innan det ska spacklas, slipning, mer epoxy. Avslutning med förtunnat epoxyspackel som lägger i dom sista ojämnheter samt tar bort apelsinskalsytan så det blir väldigt lite slipning i slutfinnishen.
Masten ska även ordnas till med lite mer dynema etc, mer om detta längre fram.
Bilder från Påskmecket nedan, Patrik lyfte i Världens hetaste TUR 80, med spegelboll och batteripark likt en Tessla.