ORCi VM Haag 2018

Så här i slutet av året är det dags att blicka tillbaks lite. Efter målgång var det bara och sätta sig i bilen och köra upp till Oslo via Falkenberg och börja renovera den nyinköpta lägenheten, därav har segling och uppdatering varit lite nerprioriterat.

Kristian och Gro seglade båten från Orust där den hade reparerats efter mötet med den svenska graniten på MBBR. Vi meckade och handlade mat i Falkenberg innan vi fortsatte över mot Danmark.

När vi korsade Keilbukten på väg mot kanalen och vinden konstant låg över 30 knop fick vi känna på en riktig överspolning, Kristian sköljdes bak i sittbrunnen mot ratten medans jag som styrde höll mig stenhårt kring mantågsstöttan. Nu förstår man hur VOR seglarna har det hela tiden….

Efter att ha inkvarterat oss i lägenheter med utsikt över hamninlopp inklusive solnedgång var det dags för offshore racet. Jag planerade att vila så fort vi fick läns under dagen för att kunna hålla mig vaken och driva båten hela natten för att sova sista länsen in mot mål. Planen gick bra fram till det började bli sovdags då vinstyrka och vindriktning inte blev som prognosen. Somnade och vaknade på ett spegelblankt nordsjön där vi hade en knop upp till target, blev väl inte toppresultat och inte blev det bättre av att långa racet räknades x 2.

Upplevelsen är att det finns potential i Sinergian, vi är ofta med i racen och framförallt upwind har vi bra bett. Men lite dåliga manövrar gör att vi halkar ner, båtarna framför oss gör inga misstag. Vi arbetar mycket med speed och trim, växlar mellan speed och highmode, slackar/spänner fall, akterstag, twistar accelrerar, lyfter stänger. En sjundeplats i +20 knop och en andra plats i -10 knop visar att vi klara att växla om.

Totalresultatet blev kanske inte topp, men vi hade ett grymt Raft Party (efter en liten olycka med flotten) och avslutade det hela med en andraplats, tänker att de ska man ta med sig till framtiden. Kanske varit lite kritisk och negativ ibland men det hjälper lite.

Se på bilderna nedan så kanske ni får lite inspiration till 2019.

 

 

about author

Jonas Heuman

jonasheuman@gmail.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.