Hemma Hos : North Sails – 2012

Var uppe på North i Frölunda och hämtade A1’n som vi seglade sönder på Tjörn Runt.  Som vanligt när man är där, får man försöka mjölka Ottosson och Mattias på så mycket segel info som möjligt…Arbetsfördelningen på loftet är i alla fall helt klar…. Ottosson sitter på kontoret och Mattias Jobbar 😉 Tänkte jag skulle förmedla en bild av ett segeloft, då det är många som seglar med, som inte äger en båt eller kanske aldrig besökt ett “segelmakeri”.  Om du vill köpa ett nytt ställ, seglat sönder någonting,behöver en reservdel eller har frågor kring ditt North segel kan du vända dig hit.  Man syr alltså inte seglerna här, utan dom tillverkas i lite olika länder beroende på utformning.

Och nu till den heta frågan…3DL vs Traditionell… På Tjörn Runt använde vi en stor stämplad med IMS 2004, alltså är den minst 8 år. Formen är fortfarande helt perfekt men den börjar bli trött i taften då det är ett “Racingsegel” i “tunnare” kvalitet. Som försegel hissade vi en Genua 1 Medium från 2006. Vill sticka ut hakan och påstå att vi på kryssen inte segla långsammare än båtarna med “svarta” segel av 2012 års fabrikat.  Så frågan är om nya segel är snabbare??? däremot har materialet utvecklats och blivit tåligare. Slutsatsen är att “Bakade” segel enligt min mening har överlägsen form och snabbhet 🙂

Mattias berättade att det vanligaste jobbet är akterlik på rullfock, då många har seglen sittande uppe hela säsongen och solen sliter hårt på dessa. Näst vanligaste jobbet gäller killar som mig, som i “övermod” sätter spinnackern…skämt osido, revor är vanliga på spinnackrar, krävs så lite för att de ska fastna, om det dessutom blåser lite så är skadan ett faktum.

Nedan följer lite bilder från loftet för att vi ritualisera det hela (OBS Ottosson hade föredragit en segelfixarbild 🙂

 

about author

Jonas Heuman

jonasheuman@gmail.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.