Fransmän till Falkenberg

Då var det dag att segla ner båten igen. Två fransmän från förra helgen som hörde att vi skulle segla söderut mönstrade på (kanske dom trodde på medelhavs seglats), även några Falkenbergare tog bussen upp för att segla hem.

Flyttade båten till Aker Brygge på torsdagskvällen, så det skulle bli lättare för gastarna att mönstra på, dessutom hann Sverige resenärerna med ett PUB besök i närområdet på torsdagskvällen.

Kastade loss strax efter 13 på fredagen, p.g.a vindriktningen tog  vi järngenuan ner mot Dröbacksund, där det bjöds på Pyttipanna och Ägg…(I mail  hade jag angivit : Standard Swedish food…) När vi närmade oss öppnare vatten kunde vi börja kryssa. Då prognosen sa 14-17 msek valde jag att endast sätta Genua 1 hård, då vi skulle köra skift på natten kändes det som ett lättseglat alternativ.

Vid 23 tiden låg vinden stadigt över 15 msek, men det var “racetrim” med infucker och skotpunktjustering som gällde, tycker jag focuserar på rätt trim även på “semestern”, men Juilian som seglat IMX 40, Farr 30 o lite andra båtar halv professionellt i medelhavet tände ficklampan konstant så de var bara o vinscha o justera tills formen var bra…men så pang…skotet small av, tyvärr var det ingen 8 på lovartskotet så även de rappa ur. Detta resulterade i att skoten snärtades oss innan vi fick bärga genuan i den hårda vinden…när genuan var bärgad kom problem nummer 2, rorsman lyckades vrida ratten lite mycket så linorna hoppade av… Hoppade ner i luckan och styrde tills nödstyrningen kom fram, innan rätt kurs uppnådes lyckades vi få en våg i aktern som fyllde sittbrunnen och mina kläder. Efter montaget styrde vi mot närmsta hamn (på östsidan, om vi skulle behöva några delar från sverige).

Efter att ha angjort Engelsviken, packat ihop seglet, bjöds det på Nudlar med lite tilltugg. Sedan somnade ett gäng trötta sailors in i en båt som fick tankarna att gå till en tvättstuga av äldre modell, innan tumlaren uppfanns, där kläder “hängde” på tork. Satte Alarmet på 07:00, inget liv i båten, sov vidare till 8:00, fortfarande dött, 9:00, helt tyst. Då kvällen hade bjudit på nån Pizza från akterdäck o lite gröna ansikten, blev det sovmorgon med egen uppväckning, vi hade ju Göteborg som reserv pitstop med Nils som transfertaxi…

Enligt prognosen skulle det lätta ur vid 12 tiden, när vi satt och åt korv o potatis vid 13 tiden, lade sig vinden helt. Kastade loss kl 14 och återigen blev det järngenua, fransmännen fascinerades av det nordiska väderomslaget. Efter någon timme fyllde vinden på från sydväst och vi kunde sträcka söderut. Det blev natt och vi började med skiftgången, tog över ratten utanför Smögen, vet inte vart det är där men det bygger alltid upp mycket sjö i det området, nu såg man visserligen inte vågorna, men kunde känna dom i båten…

På söndagen vaknade vi upp till sommarväder med strålande solsken, vi loggade stadigt 8-10 knop, men vågorna gjorde att vi fick skära lite för att hålla fart och styrsel i båten. Nu närmade vi oss Falkenberg med stormsteg, satte prognosen för ankomsten till kl 14, vilket visade sig stämma ganska bra. Väl förtöjda med aktern mot bryggan började vi plocka ihop båten i väntan på lite mat.

Trots både “upp och nedförsbacke” var alla seglar tillfreds med resan…och avslutningen med strålande solsken blev pricken över i’t.

 

 

 

 

 

 

about author

Jonas Heuman

jonasheuman@gmail.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.