MBBR 2018

Det slutade egentligen innan det började….På fredagens ORCi havsrace gick båten på grund på Kopparnaglarna vi södra infarten till Marstrand. Jag såg videon från grundstötningen vid en handlings och hamburger pause i Torp på vägen ner. Min första tanke var att jag kunde vända hem…

Våran båt har två 10 mm rostfria boxar som ska fördela belastningen från kölen mot skrovet, det ger en stabil konstruktion på en tidigare väldigt välbyggd konstruktion. Tänker att det var dessa boxar som gjorde att inte vattnet stod som en fontän under däck. Trodde nog inte dessa gick att demolera men där hade jag fel.

Kölbox_1-3

Efter att ha besiktigat boxarna och kölen med hjälp av en undervattenskamera bestämde vi oss för att delta i MBBR. Sjönk båten var det ju relativt nära till land. Kanske inte bästa uppladdningen och lite handikappade av skadad köl och roder, men som vanligt är det bara att arbeta efter förutsättningarna.

Min plan var att jag skulle fokusera och dokumentera formen på storseglet för att få ut lite mer fart och höjd. EN “goopro” på akterstaget och en mitt på bommen (1 bild var 5e sekund). Tyvärr han jag bara sätta en på akterstaget med lite bristfällig montering, skulle haft en på huvudet men den kastade in handduken innan start.

Segel_1-3

  • Längst till vänster acceleration i lättvind,  här drar jag upp bommen över centrumlinjen så nedersta 15 cm är till lovart. Jag vill hela tiden att översta tailen ska flyga, inte stänga toppen.
  • Mittenbilden visar lite hårdare vind, vi har fortsatt form i seglet, men bommen i lä och normal twist.
  • Sista är halvind/slör toppen kanske är för öppen, men målet är att ha en relativt rak båt.

Tyvärr gav uppskjutna starter och bristfällig montering lite dåligt underlag, men jag tänker ändå att detta kan vara ett bra sätt att förbättra mig som stortrimmer. Båtlutning för att behålla lyftverkan från kölen och roder vinkel för att inte bromsa, är viktiga parametrar när vinden ökar, tror många underskattar dess inverkan.

I dom små dyningarna in mot Marstrand sista racet fick vi extra fart genom att pumpa lite med storen, Kunde segla om IMX 45, Finnflyer tjejerna och hålla en jagande Blur bakom oss.

13 plats totalt känns helt okej, vi tappar på sättningar, nertagningar och manövrarna. Lite surt att segla ikapp båtar man legat före och i sådana här tävlingar görs inga misstag av konkurenterna. Possitivt är att vi går högt och snabbt när vi hittat “växlarna”. Att segla ikapp och om  Niclas D (+Bengt) i Karukera mellan sista rundningen och målbåten var helgens höjdpunkt :-).

Nu ligger båten på varv vid Orust för reperation och det ser positivt ut för VM, enda risken är det trasiga rodret som skulle behöva bytas.

Några bilder nedan.

 

about author

Jonas Heuman

jonasheuman@gmail.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.