Krabban i Smaragden

Då var det dags att mönstra på en klassiker : Smaragden, Långsmal båt med bra hårdvindsegenskaper… http://www.smaragdforbundet.com/om-smaragden. Bengt och Niklas hade under fredagen seglat ner båten till skallkroken, jag var PRO crew och blev upphämntad i bil på Lördag morgon 😉 Började med att skrapa bort snäckor vid vattenlinjen, akterut var det oroväckande många!!!! Tror det varit lite mycket bryggsegling i skärgården i somras…Glädjande nog såg vi en H-Båt som hade en betydligt frodigare plantering (dom skrapade också)

Vi började med att kryssa ut före start för att kunna testsätta spinnacker för att se så allt fungerade, tur var detta då trippen lossnade under första jippen. Efter ytterliggare några jippar och nertagning kändes allt bra och det var dags för startförberedelse. Vi bestämnde att starta vid lovartsbojen för att kunna sträcka första märket, timade starten riktigt bra men några sekunders marginal.

Upplevde att vi hade lite dålig kryssfart söderut mot andra märket, berodde troligtvis på dom vita sakerna under vattenlinjen, kanske dom snart antika seglen från 1988 också hade en bidragande faktor??? Upplevde att toppen var alldeles för platt trots att vi slackat på akterstaget, riggen kändes något överskruvad då den uppvisade ett stort crum.

Första sättningen satt som smäck efter rundningen…(vi hade ju övat) Jipparna gick också bra, enda problemet var att gajarna var dimensionerade för Whitbread… och inte ville släppa från bommen.

Resten av racet flöt på, särskilt spinnackerseglingen gick riktigt bra…Jonas körde fördäck, är betydligt enklare när man slipper DipJippa och spinnackern är liten…

Summering: Bengt var glad som en spelemann…fick segla “riktig” spinnackersegling (smaragden hade tydligen inte Jippat innan) dessutom fick vi bra far på sista länsen. Ulf Trädgårdstomten var glad, då Jossan var borta och han fick ledigt att segla. Niklas tyckte det var kul. Jonas hade en rätt behaglig segling mellan sättningarna och jipparna och intog en “avslappnad kroppställning”

Bengts “To Do List”

  • Trimma om riggen.
  • Avlastaren till Genuan glider.
  • Gajarna är alldeles för grova och tunga.
  • Botten måste rengöras.
  • Upphal fastnar i motorlanternan=bort
  • Spinnackerbomsfästet ärgat sönder
  • Segel…Spinnackern OK men Stor o Genua…inte för kappsegling…
Tre båtar från Lövstaviken…..Riktigt Kul

 

about author

Jonas Heuman

jonasheuman@gmail.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.