Folkbåtsweekend – 2011

Då jag var ledig en vecka var Kjellberg snäll att på onsdag morgon skjutsa upp mig till Långedrag, där Jack hade förtöjt Folkbåten. Nu skulle jag för några dagar byta Sinerga 40 med SRS på 1.41 mot en Folkbåt med SRS 0.97…samt avsaknad av Ugn…TV…Dator…Toa…mm,mm. Men jag tillhör nog kategorin som anser att kontrasterna förhöjer livs kvaliteten…Så det var bara att mönstra på, sedan kastade vi loss mot Donsö (Jack hade en kompis med som ville ut på en kortare tur)

Träbom…

Känns inte så “sommrigt”

Framme vid Donsö, inte direkt “tjockt” vid bryggan.

Cruising Speed

Kaffe på G

,m,m

öll

Jack styr

Då vinden dog och jag fick inviga paddeln angjorde vi inte Vrångö fören efter mörkrets inbrott….

Torsdag morgon Lämnar vi skärgården och Valö fyr bakom oss

En uttröttad fågel dök upp ur dimman..testade lite olika positioner b.l.a i lä av mitt ben innan den valde att somna in under akterdäck.

Dimman blir bara tätare och tätare…här har vi i alla fall “God sikt”. När vi närmade oss Bua var sikten obefintlig. Då vi enbart hade en hand GPS utan karta vågade vi oss inte in. Avsaknaden av motor gjorde ju inte det lättare.

Snart tätnade dimman och det blev kolsvart, var ingen ide att lysa framför fören då man endå inte såg något, ficklampan användes för att lysa på kompass och vindex. På natten lättade vinden ut och farten pendlade mellan 1-3 knop, båten blev svårstyrd då trycket ibland försvann helt och bidrog till ofrivillig jipp.

Turades om att sova, tröttheten började ta ut sin rätt, som tur var hade ja laddat förrådet med lite choklad och kex. Nu hade vi både motvind och motström och kryssa i den lätta vinden var inte lätt. Efter att i princip ha kommit tillbaks till samma ställe efter ett slag då vi skulle runda ett grund, var det bara att börja paddla för att bygga upp skenbar vind…ett tag körde vi både med paddel och vickåra…men runt grundet kom vi och kunde falla av.

Varbergs piraramar passerades utan att vi såg dom, Grenåfärjan dök helt plötsligt upp framför oss…som tur var låg den vid kaj…

Kl 07:00 kunde två trötta, frusna och hungrige seglare förtöja båten efter nästan ett dygn på havet….

Jack pustar ut med en pipa…i bakgrunden hänger kläderna på tork….

På fredag em tog vi en tur till Getterön….

På väg tillbaks mot Varberg

Här har vi kastat in handuken…så det blir motorväg till Falkenberg. Dimma och total avsaknad av någon som helst vind, gjorde att vattenvägen hade bestått av 19 Nm paddling…kändes som vi paddlat klart denna resa 🙂

about author

Jonas Heuman

jonasheuman@gmail.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.