Oslo Pride Tour – 2013

Anlände till ett vindfattigt Oslo, men för dagen desto rikare på nederbörd 🙁 Efter att ha förtöjt med aktern mot Aker Brygge hördes ett bekant “uns uns” som bekräftade att det var party eller festival i närheten, nice 🙂 men ingen är den glädjen som var för evigt 🙁

Lämnade Falkenberg strax före 11 på fredagen, Crewet bestod av: Kjell, Berit, Stefan, Miffi, Patrik, Möller, Tom, Rolf, Jonas.

Efter att ha passerat Glommen och alla hade fått bekanta sig med båten, hissade vi spinnacker. Efter nån timme till bjöds det på lunch: Köttsoppa med nygräddade “Bake Up” baguetter (som jag hade lovat Patrik då han saknar ugn ombord på Tur 80’n).

Lite senare på kvällen uppstod timglaset med stort T, låg under däck o slappade, hörde att dom fått timglas men tänkte att det löser sig, när jag kom upp insåg ja vidden av problemet, den hade inte bara snott sig ett var utan var helt upplindad, efter att ha jippat för att få turbulensen åt andra hållet och ett bra jobb av Tom så fick vi rett ut det samt fått ner den. Tog ett avbrott för middag, som bestod av Pyttipanna och Ägg. Men nya krafter och ompackning satte vi åter igen spinnacker.

På natten “styrde” (körde???) Tom upp Speedrecord 15.7 knop. Lite senare när jag stod och diskade kom första broachen, följt av en till, och en till som fick mig att kastas in i navbordet…kastade mig upp på däck för att lösa situationen, som bestod av en klassisk  “spinnackern drar ner båten o vi seglar inte framåt” lät lovartsgajen rappa ur, och plockade ner spinnackern på akterdäck. efter detta var det spinnackerfärdigseglat 🙂 (då vinden vridigt) fortsatte med bara stor upp mot Oslofjorden.

När vi närmade oss Dröbacksund var det lunchdags, Gulasch soppa med baguette. Efter detta avtog vinden väsentligt, och farten dippade till 2.5 knop, efter lite protester från motorbåtsligan, startade vi maskin och Bavariaseglade resten med storen uppe.

Dryga 27 timmar upp till Oslo får ses som en rätt komfortabel segling, bara sjön som var stor första dagen. Hela besättningen verkade nöjd med eventet, bara Stefan, Tom och Patrik som blev besvikna över festivalens tema och åkte hem på natten…(inte riktigt sant)

På söndagen mönstrade Adam (=bästa seglaren på gatan i sin ålder) på, och seglade med Jonas, Berit och Kjell  båten till Bundefjordens Seilförening.

Lite bilder från turen upp och Oslo. Synd att vi inte hade GoPron på akterpulpeten, då hade man fått se Jonas springa runt som en elefant på däck när det “hettade till”.

 

about author

Jonas Heuman

jonasheuman@gmail.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.