J80 + Bull = True

I det strålande höstvädret passade vi på att sticka ut och testa Jonas.W’s J80 Genacker på Axborns Bull 7000. Då vinden låg på från OSO blev det kryss mot Knölapricken, för att sedan sätta och få slör tillbaks mot hamnen.

På kryssen ut funderade vi lite på rigginställningar och segelform på storen,  Bullit har haft stora problem när det brallar i, och helt klart hade vi problem med bukpossition och djup, testade olika trim, och det visade sig att twist gav plattast topp. Men vi lyckades aldrig plana ut seglet helt, så det är nog bara att öppna plånboken om man vill förbättra hårdvindsegenskaperna.

Upplevade att J80 Genackern hade bättre form än Bullits på länsen, släppte vi på tacken så lyfte den fint mot lovart och fyllde med bra ljup. Testade även att skära lite hårdare och även det fungerade med belåtenhet. Helt klart ett lyft för läns seglingen…